Бургаският футбол загуби един от легендарните президенти на Черноморец през 80-те

...
Бургаският футбол загуби един от легендарните президенти на Черноморец през 80-те
Коментари Харесай

Почина легендарният Тома Томов

Бургаският футбол загуби един от именитите президенти на Черноморец през 80-те и 90-те години на предишния век Тома Томов, съобщиха негови близки. 

Поклонението пред тленните остатъци на легендата на „ акулите “ ще се състои в неделя (2 юни), от 11:00 часа, на Централните гробища в Бургас.

Целият му живот беше откърмен с концепцията „ Черноморец “. Неговият татко е един от хората, които по това време са давали от парите си, с цел да може да бъде издигнат стадионът в квартал „ Акациите “. Малшанс пък му попречва да стане легенда на бургазлии като футболист, откакто травма го изважда от терените, когато е в разцвета на силите си.

Николай Шопов и Васил Желев са треньорите, при които той тренира като футболист. Благодарение на наученото от тях след това е и селекционер на детския народен тим (родени през 1976 година). Негови ученици са били Георги Иванов-Гонзо, Асен Николов-Бебето, Красимир Чомаков и др. 

Томов остава в историята като един от най-успешните президенти на Черноморец – в интервалите 1984-1988 и 1990-1994 година. Отново той избавя Черноморец от изтриване от футболната карта на България, когато през 2015 година тогавашното ПСФК, благосъстоятелност на Митко Събев, банкрутира и стопира активността си.

Именно Тома Томов беше моторът за основаването на сдружението „ Бъдеще за Черноморец “, а след това и напълно нов клуб - ФК Черноморец 1919, който започва от „ Б “ Областна група, с цел да се изкачи през предходната година до Втора лига. Благодарение на него и семейството му бяха реализирани значително триумфи и отвън футболния терен, в това число взимането на концесия и модернизирането въз основата в Долно Езерово, която към този момент гордо носи името на една от най-големите митове на Черноморец – Иван Притъргов, съобщи Блиц.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР